מה ירוויח סמוטריץ' מהאיחוד עם הבית היהודי? ההערכה אומרת כי בבליעת 'הבית היהודי' הוא יבלע גם את נציגיה שנשארו ברשויות שונות, ובדרך זו רשימה משותפת די בכל אתר ואתר תמצא עצמה מהר מאוד מחויבת אליו
הכיוון חיובי
שאלת (אי) גיוסם של צעירים חרדיים לצה"ל תחזור לקדמת הבמה מיד עם סיום פגרת הקיץ של הכנסת. בג"צ נושף בעורף, המפלגות החרדיות מתכוונות לעמוד על מימוש ההבטחה של הליכוד ושאר מפלגות הקואליציה לתת להן את שהובטח להן- פטור משירות לצעירים חרדיים, אבל הפעם פטור כזה, עם חותמת כשרות מלאה, ללא חורים, של הכנסת והממשלה, חותמת 'כשרות' כל כך מלאה שגם בג"צ לא יוכל לה. מוקדם לדעת אם נתניהו יוכל למלא התחייבותו זו (מתי קרה שלא מילא?…), ונוכח בקיעים בעניין בתוך הליכוד עצמו, ספק אם הוא יתאמץ יותר מדי. למרות שהבטיח לחרדים, מבטיח להם וגם יבטיח להם. אבל ברשותכם, נניח רגע את האופציה הזו בצד, ונשאל: האמנם צה"ל זקוק לכל הצעירים החרדיים בגיל הגיוס?
נעצום רגע עיניים ונדמיין שהחברים האלה צועדים כולם שמאל-ימין לשערי הבקו"ם. האומדנים מדברים על כ-12,000 מלש"בים כאלה בשנה. האם באמת יש לצבא מה לעשות איתם? האם הצבא באמת יכול להכיל אותם על כל הצרכים הייחודיים שלהם (כשרות, לא להיות יחד עם חיילות, וכדומה)? קטונתי, רק אביא מה ששמעו אוזניי מכתב בקיא לענייני ביטחון יוסי יהושע מ'ידיעות אחרונות'. לא, הצבא לא באמת צריך את כל כולם שם, והוא גם לא באמת יודע איך להתמודד יותר מאשר גדוד 'נצח יהודה' אחד ועוד כמה מסלולים ייחודיים של מחשב ביחידות אלה ואחרות.
אז מה כן? לשחרר אותם איש איש לאוהלו? ממש לא, ומשתי סיבות. האחת- גם לערך השוויון, הנשיאה המשותפת בנטל, יש משמעות בחברה. אף אחד לא מוכן יותר להיות הפראייר של השני. שילדיו/נכדיו יתגייסו, יעבדו קשה ויסכנו את חייהם ואילו בנו של השכן החרדי 'ייצא לחיים' שמח וחופשי מכל נשיאה בעול באותו גיל שבני שלי מתגייס. סיבה שנייה- גם אותם צעירים חרדיים (להוציא כמות שתיקבע של 'עילויים' שיקדישו כל זמנם ללימוד תורה) חייבים לעשות משהו עם עצמם לטובת עצמם ולטובת המשפחות שיקימו, ולו כדי שלא ייפלו (כלכלית) על כתפי ה'פראיירים' שעובדים כל חייהם. נוכח הגידול של האוכלוסייה החרדית כאן, ברור שאם מה שהווה הוא מה שיהיה בכל הנוגע להשתלבותם בשוק העבודה, עוד עשרים-שלושים שנה, המדינה לא תוכל להעניק לכולנו את השירותים החיוניים שנכון לעכשיו היא איכשהו עוד מעניקה. בשיניים. (למשל, שירותי בריאות. המתנה של חודשים לתור ל-אם.אר.איי, כדוגמא).
נחזור לעיקר. אם לא שירות צבאי, אז שירות אזרחי לאומי, אפילו בדגש על בתוך הקהילה החרדית עצמה. ולא חסר שם מה לעזור. סביר, שצעירים חרדים שיירתמו לכך, לא יירתעו אחר כך מממשקים עם החברה הכללית, כולל לימודים, שוק העבודה וכדומה. והכיוון כבר חיובי. השבוע פורסם על גידול של 25% בבוגרי החינוך החרדי שקיבלו תארים אקדמאים. נתונים אחרים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מראים כי במהלך השנתיים האחרונות חל גידול של 10 אחוזים במספר הגברים החרדים שעובדים, והוא עומד כיום על 55.4 אחוזים. (אצל הנשים זה מעל 82%). מסבירים שזה בגלל יוקר המחייה. ייתכן. טיפול נכון בסוגיית (אי) גיוס הצעירים החרדים, באופן שיעודד אותם להתנדב ואחר כך לצאת ללימודים ולעבודה, יגביר את המגמה המבורכת דלעיל. ועד שכל זה יקרום עור וגידים, בטוח שיש לצ'פר עוד ועוד את הצעירים שכן מתגייסים לצה"ל, בדגש על שירות קרבי, ולהמשיך בהטבות ייעודיות להם גם במהלך השירות במילואים. מגיע להם.
הבשורה של הקיץ
אולי הייתם בחופשה ופספסתם את בשורת המגזר של הקיץ המהביל הזה; סמוטריץ' וחגית משה חתמו על הסכם איחוד. בין מפלגתו שלו לשיירים שנשארו, אם נשארו, ממה שנקראה פעם מפלגת 'הבית היהודי'. (וכל ה'זכויות' לבנט ולאיילת שקד על חיסולה). מה אומר הסכם איחוד זה? בפרטים הטכניים; מיפקד משותף ייפתח ב-14 בנובמבר למניינם, למשך 90 יום, (אל תחמיצו) וכל מי שרואה עצמו "נאמן לערכי הציונות הדתית" יוכל להתפקד, ואחר כך, מן הסתם, גם לנסות להשפיע. 80 שרידי מרכז 'הבית היהודי' יצורפו 'אז איז' למרכז מפלגתו של סמוטריץ'. והסוכריה (לחגית משה); היא ומנכ"ל המפלגה הנוכחי (יגאל דנינו) יזומנו באופן קבוע לישיבות סיעת 'הציונות הדתית' בכנסת וישתתפו בדיונים שלה. מרגש, לא? (חגית משה, למי שלא ידע, לבד מכהונתה כסגנית ראש עיריית ירושלים היא, ואין בילתה, יו"ר הבית היהודי (הגדול, הארצי). חגית משה תהיה גם יו"ר הוועדה המוניציפלית של המפלגה המאוחדת. ובכן, אלו הפרטים שעל הנייר. מה שככל הנראה היה הטריגר של חגית משה להביא לקבורה סופית של הארגון שהיה לה חלק בהכחדתו, הוא כמיהתה לקבל את ברכת מפלגתו של סמוטריץ' בהתמודדותה הקרובה שלה ושל רשימתה בבחירות הקרובות לעיריית ירושלים. לסמוטריץ' מאחזים בבירת ישראל, מן הסתם בתפקידו יידע גם לדאוג לתקציבים, ותמיכה שלו ושל הרבנים והחברים הסובבים אותו עשויה להיות מכפיל כוח לה ולרשימתה. בטח כשמולה מתמודד על אהדת ה'סרוגים' אריה קניג, הנתמך ע"י בן גביר ומפלגתו.
לא פורסם האם סמוטריץ' לקח על עצמו את החובות של הנדוניה שהביאה חגית משה, חובות הנאמדים בין 15 ל-20 מיליון שקל (שבעיקר לא היא בישלה, אלא קודמיה בהנהגה, ראו לעיל), אך כבר אמרו חז"ל שאין הברכה שורה אלא בדבר הסמוי מן העין, וסביר שלפחות לגבי חלקם הארי, התשובה חיובית, אחרת הנושים יכולים לשכוח מזה.
תשאלו, מה ירוויח סמוטריץ'? ההערכה אומרת כי בבליעת 'הבית היהודי' הוא יבלע גם את נציגיה שנשארו ברשויות שונות, ובדרך זו רשימה משותפת די בכל אתר ואתר תמצא עצמה מהר מאוד מחויבת אליו. בעברית פשוטה; דרך חכמה של סמוטריץ' להרחיב משמעותית את אחיזתו ביישובים השונים, בלי להיכנס למאבקים מיותרים עם שורדי 'הבית היהודי'. שאלה אחרת היא, האם האיחוד בין השניים יביא קולות לרשימה המאוחדת הזו הן בבחירות לכנסת והן ברשויות. לטעמי הסובייקטיבית- ממש לא. כשאני מביט במראה אני רואה אחד שהמושג אחדות מדבר אליו. אבל, כשמידת חוסר האמון והשונות היא רחבה מיני ים, זה לא עושה לי את זה. ויש לי הרגשה שאני לא היחיד. בעיניים שלי; אחרי הודעת האיחוד הזו של סמוטריץ' וחגית משה, זו יכולה להיות השעה היפה של בני גנץ, באמצעות חילי טרופר ומתן כהנא, להקים את ה'שבט' הדתי-לאומי במפלגת המרכז. לחזור להיות המקף המחבר.
גוף עליון לאמנה
"אין ספק שחייבים להקים גוף עליון שיישב יחד על המדוכה וימצא נוסחה של אמנה חברתית: איך מדינת ישראל תתנהל בעוד 20-30 שנה, חייבים לעשות גוף כזה", אמר הרב יעקב אריאל, מחשובי רבני הציונות הדתית ולשעבר רבה הראשי של רמת גן. את הדברים אמר הרב לערוץ 7. הרב אריאל הוסיף: "הגוף יהיה לא גדול כל כך, 15 איש המייצגים את רוב הציבור המגוון בארץ. לא פוליטיקאים, אנשי רוח. הם ידונו בכובד ראש ויגיעו להסכמה הדדית איך לנהל את מדינת ישראל בעוד 20 שנה, אחרת הציבור חרד". הרב הסביר: "יש חרדות מכאן ומכאן, מכאן כל הבעיות, חרדות עמוקות וקשות מכל הצדדים, ימין ושמאל, כל אחד חרד מה יקרה אם חברו ישתלט פה. חייבים למצוא פה מודל איך להתנהל במדינת ישראל עוד 20-30 שנה." בעיניים שלי; הצעה ברוח זו כתבתי במדור כאן זה מכבר. שמח שכיוונתי לדעת גדול. נכון, גם על מי יהיו בפורום (אחרי שיוסכם על הקמתו) יהיו מלחמות מפה ועד הונולולו, אבל להתחיל, צריך. מתישהו.
את הכסף
היחידה לאכיפה אזרחית בפרקליטות פתחה בהליכי גבייה מראשי מפלגות שלא נכנסו לכנסת הנוכחית ויש להם חובות. תומר רזניק מזכ"ל מרצ עם 11 מיליון חובות, איילת שקד עם 10 מיליון, אהוד ברק- 4.5 מיליון, סתיו שפיר- 3.5 מיליון, צבי האוזר ויועז הנדל עם 3.2 מיליון וסמי אבו שחאדה עם 381 אלף ש"ח. ואני הקטן תוהה, למה רק מאלה שלא נכנסו לכנסת? הם לא סבלו די? מתי כבר יבוא היום והמדינה תתבע אישית גם ראשי מפלגות שפעלו ישירות או באמצעות בעלי כוחם במהלך מערכת הבחירות בניגוד לחוק מימון בחירות? (הערכה שלכם? – אף פעם. ואתם צודקים. ככה זה כשנותנים לחתול לשמור על השמנת).
(ראה תשפ"ג)